Afyon güzeli; Haşhaş
Arkeolojik kazılarda elde edilen bazı bulgulara göre, Anadolu'da Hititler döneminden beri ekimi yapılan mucizevi bitki haşhaş konusunu açıyorum bugün. Ceviz gibi lezzetli olan haşhaş tohumları, içerdiği faydalı yağlar nedeniyle yemeklerde çeşni olarak kullanılıyor. Kurutulmuş meyveler olan bu tohumlar; afyon bitkisinden gelmesine rağmen, istenmeyen yan etkilere sahip değildir. İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, sizler için tüm dünyada çok meşhur olan limonlu haşhaşlı kek, kolaylıkla yapabileceğiniz haşhaşlı kurabiye ve Afyon yöresinin meşhur böreği olan bükmenin tariflerini hazırladım.
EZMESİ MEŞHUR
Haşhaş; sıcak iklimlerde, yağış alan bölgelerde yetişen bir bitki türüdür. Türkiye'de en çok Ege Bölgesi'nde, kontrollü bir şekilde, izin verilen yerlerde yetişir. Haşhaşın tohumu, ezmesi ve yaprağı, mutfaklarımızda sıklıkla kullanılır; çoğunlukla da haşhaş ezmesi olarak. Haşhaş ezmesi; haşhaş tohumunun kavrulup iyice ezilmesi ile elde edilir ve her yerde kullanılır, özellikle de hamur işlerinde... Öte yandan çöreklerde, böreklerde, poğaçalarda ve mayalı birçok hamur işinin yanı sıra daha birçok yerde de kullanılır. Tam bir şifa kaynağı olan ve insan vücudu için birçok faydası bulunan haşhaş ezmesi, tek başına sade olarak yendiği gibi birçok farklı şekilde de tüketilir. Haşhaş ezmesini başka bir şekilde tüketmek isterseniz, hamur mayalayıp haşhaş ezmesini biraz sıvı yağ ile açabilirsiniz. Bugünlük benden bu kadar. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...
HAŞHAŞLI KURABİYE
MALZEMELER
ÜZERİNİ BULAMAK İÇİN:
YAPILIŞI: Yumurtayı, margarini, sıvı yağı ve şekeri bir kapta güzelce karıştırıyoruz. Vanilyayı ve kabartma tozunu ekliyoruz. Unu da, elimize yapışmayacak kıvamda hamur elde edene kadar ekleyip yoğuruyoruz. Ceviz kadar parçalar kopartıp yuvarlıyoruz, kapta karıştırdığımız şekerli haşhaşa buluyoruz. Yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye yerleştiriyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişiriyoruz.
EV YAPIMI HAŞHAŞ EZMESİ
MALZEMELER
YAPILIŞI: Haşhaş tohumlarını kahve değirmeninde birkaç seferde çekin. Orta ateşte süt, tereyağı, tuz ve şekeri, şeker eriyene kadar karıştırın. Yumurtaları köpürene kadar çırpıp sıcak sütlü karışımdan az miktarda içine ilave edip karıştırın. Yumurtalı karışımı sütlü karışıma iki seferde hızlıca karıştırarak ilave edin. Puding gibi bir kıvam alıncaya kadar orta ateşte karıştırarak pişirin. En son çekilmiş haşhaş tohumlarını ekleyip iyice karıştırın ve altını kapatın. Kavanoza döküp soğuduğunda buzdolabında muhafaza edin.
Haber Kaynak : SABAH.COM.TR
"Yayınlanan tüm haber ve diğer içerikler ile ilgili olarak yasal bildirimlerinizi bize iletişim sayfası üzerinden iletiniz. En kısa süre içerisinde bildirimlerinize geri dönüş sağlanılacaktır."